Koulutus

Plastiikkakirurgian erikoislääkärikoulutus

Plastiikkakirurgian erikoislääkärikoulutus, kuten kaikki erikoislääkärikoulutus Suomessa, on lääkärin perustutkinnon jälkeen suoritettavaa ammatillista jatkokoulutusta (STM 5/2020, 2§). Plastiikkakirurgian erikoislääkärikoulutusta annetaan Suomessa kaikissa yliopistoissa. Koulutuksesta vastaa erikoislääkärikoulutuksen vastuuhenkilö jokaisessa yliopistossa. Koulutus suoritetaan pääosin terveyspalvelujärjestelmässä eli työskentelemällä sairaalassa erikoistuvana lääkärinä kouluttajan ohjaamana.

Paitsi työssä oppimista, koulutukseen kuuluu myös teoreettista opetusta. Plastiikkakirurgian erikoislääkärikoulutuksen tavoite on erikoislääkäri, joka osaa hoitaa laadukkaasti ja turvallisesti synnynnäisiä kehityspoikkeamia, vamman, sairauden tai ikääntymisen seurauksena syntyneitä tiloja kaikenikäisillä henkilöillä. Tavoitteena on toiminnan palauttaminen tai parantaminen sekä ulkonäön ja hyvinvoinnin normalisointi, käyttämällä plastiikkakirurgialle tyypillisiä korjaavia- ja rekonstruktiomenetelmiä. Kaikista lääketieteen erikoisaloista plastiikkakirurgia on ainoa, jossa koulutusta annetaan esteettisessä kirurgiassa.

Koulutus on osaamisperustaista, mikä tarkoittaa että koulutuksen kaikissa vaiheissa koulutuksen vastuuhenkilö ja kouluttajat arvioivat erikoistuvan lääkärin osaamista kansallisesti sovittujen osaamistavoitteiden mukaisesti. Koulutukseen kuuluu valtakunnallinen kuulustelu eli tentti, joka plastiikkakirurgialla on kaksiosinen. Ensin on suoritettava hyväksytysti kirjallinen kuulustelu, jossa osoitetaan teoreettinen osaaminen. Toinen osa on suullinen kuulustelu, jossa erikoistuvan lääkärin on osoitettava hallitsevansa käytännössä plastiikkakirurgialle tyypillisten tautitilojen hoito. Yliopisto antaa todistuksen suoritetusta plastiikkakirurgian erikoislääkärikoulutuksesta. Tämän jälkeen Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira myöntää plastiikkakirurgian erikoislääkäri laillistuksen.

Erikoislääkärin ammatti on Suomessa laillistettava ammatti. Ammattia saa harjoittaa vain laillistettu ammattihenkilö. Valviran sivuilta voi tarkistaa onko henkilö laillistettu plastiikkakirurgian erikoislääkäri.

Plastiikkakirurgian erikoislääkärikoulutuksen opinto-oikeutta voi hakea kerran vuodessa Opetushallituksen
ylläpitämän Opintopolku –portaalin kautta. Lisätietoja täältä.

Plastiikkakirurgian erikoislääkärikoulutuksen vastuuhenkilöt

Helsingin yliopisto

Professori Virve Koljonen (virve.koljonen@helsinki.fi)

Tampereen yliopisto

Dosentti Minna Kelloniemi (minna.kelloniemi@pshp.fi)

Turun yliopisto

Plastiikkakirurgi Erika Hoppela (erika.hoppela@varha.fi)

Itäsuomen Yliopisto (Kuopio) ja Oulun yliopisto

Dosentti Outi Kaarela (outi.kaarela@pshyvinvointialue.fi)