"Esteettinen lääketiede"
Esteettinen lääketiede ei ole virallinen erikoisala Suomessa
Esteettinen lääketiede tai esteettinen lääkäri esiintyvät termeinä usein sosiaalisessa mediassa ja yksityisten terveyspalveluiden tuottajien sivuilla ja mainoksissa. Tämä teksti pyrkii selventämään, mitä se esteettinen lääkäri oikein tarkoittaa?
Suomessa on 50 lääketieteen erikoisalaa, joihin voi erikoistua lääkärin peruskoulutuksen jälkeen. Kun lääkäri on suorittanut erikoistumiskoulutuksen hyväksytysti, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja
valvontavirasto Valvira myöntää erikoislääkärille laillistuksen. Tämän jälkeen lääkäri saa toimia kyseisen alan erikoislääkärinä, kuten plastiikkakirurgina. Erikoislääkärinimikkeet ovat suojattuja eli näitä nimikkeitä ei ilman Valviran laillistusta saa itsestään käyttää.
Erikoislääkärin ammatti on Suomessa laillistettava ammatti eli erikoislääkärin ammattia saa harjoittaa vain laillistettu ammattihenkilö. Sen onko joku laillistettu erikoislääkäri ja minkä lääketieteen erikoisalan erikoislääkäri oikeudet hänellä on, voi tarkistaa Valviran sivuilta.
Esteettinen lääketiede ei ole Suomessa lääketieteen erikoisala, eikä siihen voi erikoistua. Pelkästään esteettiseen lääketieteeseen ei ole olemassa Suomessa koulutusohjelmaa ja näin ollen esteettisen lääketieteen hoitoihin ei voi virallisesti erikoistua. Tyypillisesti esteettisiä hoitoja antava lääkäri, muu kuin plastiikkakirurgian erikoislääkäri, on käynyt erilaisia maksullisia kursseja (joista saa usein esim. sertifikaatin tai osallistumistodistuksen). Plastiikkakirurgian erikoislääkärin koulutusohjelma on ainoa erikoislääkärikoulutus Suomessa, johon kuuluu esteettistä koulutusta.
Mikä siis on esteettinen lääkäri. Nimike ei ole mitenkään suojattu eli hän voi olla kuka vain lääkäri, joka kutsuu itseään esteettiseksi lääkäriksi. Plastiikkakirurgi on virallisen koulutuksen saanut erikoislääkäri, jolla koulutuksen myötä on varmasti usean vuoden kokemus turvallisesta kirurgisesta toiminnasta. On siis tärkeää hahmottaa ero plastiikkakirurgin ja esteettisen lääkärin välillä ja onkin hyvä idea selvittää ammattilaisen taustat ennen hoitoon hakeutumista.