Pistoshoidot
Botuliinitoksiini, täyteaineet, lipolyysiaineet
Botuliinitoksiinia (botoxia) ja täyteaineita voidaan käyttää kasvojen juonteiden ja ikääntymiseen liittyvien muutosten hoitoon. Botuliinitoksiinia käytetään myös lihaskouristusten, kivun ja liiallisen hikoilun hallintaan ja migreenin hoitoon. Myös bruxismin eli narskuttelun hoidossa käytetään botuliinitoksiinia. Täyteaineilla voidaan täyttää ja häivyttää uurteita ja ryppyjä. Lipolyysiaineita käytetään rasvakudoksen poistamiseen. Lipolyysiaineiden toiminta perustuu rasvasolukon hajottamiseen.
Botuliinitoksiini estää hermoimpulssien siirtymisen lihaksiin ja lamaa osittain lihasten toiminnan. Lihakset eivät supistu yhtä voimakkaasti, mikä vähentää ilmejuonteiden näkymistä. Noin viikon kuluttua botuliinitoksiinin injektiosta, pistoksesta kasvojen rypyt tasoittuvat, ja kasvojen ilme rentoutuu ja nuorentuu. Vaikutus kestää tyypillisesti 3-4 kuukautta, jonka jälkeen kasvojen lihakset alkavat toimia uudelleen. Botuliinitoksiinia saa Suomessa lain mukaan pistää vain lääkäri ja hammaslääkäri (hammaslääketieteellisin syin) tai koulutettu terveydenhuollon ammattilainen (sairaanhoitaja) lääkärin valvonnassa. Botuliinitoksiiniin komplikaatioita ovat vaikutus väärään lihakseen, mikä voi aiheuttaa väliaikaista silmäluomen toiminnan häiriötä, suupielen toiminnan poikkeavuutta, ilmeiden outoutta otsalla ja hymyillessä. Nämä kestävät muutaman kuukauden ajan. Kaulan alueella isoja määriä käytettäessä voi botuliinitoksiini aiheuttaa nielemis- ja hengitysvaikeuksia.
Täyteaineita käytetään vähentämään kasvojen juonteita, ryppyjä, uurteita ja palauttamaan kasvojen täyteläisyyttä. Useimmat täyteaineet ovat väliaikaisia (mm hyaluronihappo) eli elimistö sulattaa ne pikkuhiljaa pois. Täyteaine kestää elimistössä puolesta vuodesta kahteen vuoteen. Pysyvillä täyteaineilla voi olla myöhäiskomplikaatioita, jotka ovat vaikeita hoitaa. Pysyviä täyteaineita ei elimistö sulata pois.
Täyteainepistoksille tunnetaan monia vakavia komplikaatioita. On tärkeää tunnistaa nopeasti, jos täyteainetta on pistetty verisuoneen. Täyteaine verisuonessa aiheuttaa heti kovaa kipua, tai kipua voi tulla muutaman tunnin kuluttua pistoksesta. Verisuoni voi tukkeutua täyteaineesta ja aiheuttaa ihokuolion. Täyteaine verisuonessa voi kulkeutua uuteen paikkaan, vaikkapa silmään ja aiheuttaa sokeutumisen. Jos näin tapahtuu, on täyteaine poistettava heti verisuonesta, jottei se aiheuta lisäongelmia. Täyteaine liuotetaan hyaluronidaasipistoksilla. Hyaluronidaasi on lääkeaine, jota saa pistää ainoastaan lääkäri. Hyaluronidaasi-lääke sulattaa vain täyteaineet, joissa on hyaluronihappoa. Toinen vakava komplikaatio on allerginen reaktio. Sen oireita ovat kutina, punoitus, kuumotus, turvotus pistoalueilla ja harvinaisissa tapauksissa kielen tai suun alueen turpoaminen. Allergisen reaktion hoitoon käytetään sekä adrenaliini- että kortisoni-injektiota. Täyteainepistosten muita ongelmia voivat olla tulehdukset, märkäpaiseet, epätasainen tai epäsymmetrinen tulos tai ihon alla tuntuvat ja näkyvät kyhmyt.
Suomessa ei ole lakia, joka säätelee, kuka täyteainepistoksia saa antaa. Tämä tarkoittaa, että myös henkilöt, joilla ei ole terveydenhuollon ammattihenkilön koulutusta saavat pistää täyteaineita. Jos olet hakeutumassa täyteainepistoshoitoon, ota siis selvää kuka pistäjäsi on ja kysy jo etukäteen mahdollisista komplikaatioista ja miten niiden hoito on järjestetty.
Lipolyysiaineet hajottavat rasvasolukkoa. Nämä annetaan pistoksina. Tavallisimpia käyttökohteita ovat kaksoisleuan hoito sekä rasvaimun jälkeiset pienet korjaukset. Lipolyysihoitoon liittyy merkittäviä komplikaatioita. Koska vaikutus perustuu kemialliseen rasvakudosvaurioon niin tämä voi johtaa rasvakudoksen tiivistymiseen aiheuttaen epäsäännöllisyyttä ja patteja sekä vaurioittaa kudoksen verenkiertoa johtaen kudoskuolioon. Kaksoisleuan hoito voi aiheuttaa hermovauriota, mikä voi vaikuttaa hymyyn ja suupielen toimintaan sekä aiheuttaa nielemisvaikeutta. Myöskään lipolyysipistoksen antoa ei Suomessa valvota eli kuka tahansa voi tehdä tämänkaltaisia riskeiltään merkittäviä hoitoja.